featured

Ön cama telefon tutucu yasaklanıyor: Sürücülere 21 bin TL ceza geliyor

0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de trafikte güvenliği artırmayı amaçlayan yeni düzenlemeler kapsamında, araç içinde sürücünün görüşünü engelleyebilecek cihazlara yönelik ciddi kısıtlamalar yürürlüğe giriyor. Özellikle ön camda telefon tutucusu kullanımı yasaklanıyor ve kurallara uymayan sürücülere ağır cezalar uygulanacak. Bu uygulama, hem sürücülerin dikkatini dağıtan cihazları sınırlandırmayı hem de trafik kazalarını azaltmayı hedefliyor.

Yeni düzenlemeye göre, araç içi multimedya sistemleri, direksiyon başında cep telefonu kullanımı ve ön cama yerleştirilen telefon tutucuları gibi cihazlar, sürücünün görüş alanını daraltıyorsa yasak kapsamına alınıyor. Kurallara uymayan sürücülere, Karayolları Trafik Kanunu’nun 73/2. maddesi kapsamında 21 bin TL idari para cezası kesilecek. Üstelik ihlal tespit edilen araçlar 30 gün süreyle trafikten men edilecek. Bu cezalar, sadece uyarı niteliğinde olmayacak; ciddi yaptırımlar ile uygulama hayata geçirilecek.

Yeni yönetmelik, yalnızca ön camda telefon tutucularına değil, araçlarda yapılan mevzuata aykırı değişikliklere ve standart dışı plaka kullanımlarına da dikkat çekiyor. Özellikle ‘APP’ olarak bilinen standart dışı plaka kullanımı ve araç içi ses, görüntü ve haberleşme cihazlarının uygunsuz yerleştirilmesi de ağır para cezalarıyla karşılaşacak. Trafik güvenliği açısından bu uygulamalar, sürücülerin daha dikkatli ve bilinçli hareket etmesini teşvik etmek amacıyla hayata geçiriliyor.

Yetkililer, sürücülerin navigasyon ve iletişim ihtiyaçlarını tamamen kısıtlamadığını vurguluyor. Önemli olan, cihazların kullanım şekli ve konumlandırılması. Bu nedenle telefon tutucularının daha güvenli alanlara yerleştirilmesi öneriliyor. Uzmanlar, bunların havalandırma ızgaralarına, orta konsol bölgesine veya göğüs üstüne, ancak cam hizasını aşmayacak şekilde konumlandırılmasının hem yasaya uygun hem de güvenli olacağını belirtiyor. Bu sayede sürücü, hem navigasyon ihtiyacını karşılayabilecek hem de görüş alanı engellenmediği için trafik güvenliği sağlanmış olacak.

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatıyla, düzenlemenin başlangıcı 1 Nisan’a ertelendi. Bu tarihe kadar denetimler, sürücülere rehberlik ve bilgilendirme amacıyla yapılacak ve henüz ceza uygulanmayacak. Ancak 1 Nisan’dan itibaren kurallara uymayan sürücüler, belirtilen ağır yaptırımlarla karşılaşacak.

Özetle, yeni yönetmelik sürücüleri yalnızca uyarmakla kalmıyor, trafikte güvenliği öncelik haline getiriyor ve araç içi cihaz kullanımında ciddi standartlar getiriyor. Kurallara uymayan sürücüler hem yüksek miktarda ceza ödeyecek hem de araçları geçici olarak trafikten men edilecek. Bu düzenleme, özellikle navigasyon ve telefon kullanımında dikkatli olunmasını zorunlu kılıyor ve sürücülerin cihazları güvenli ve yasal alanlarda kullanmasını teşvik ediyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter