featured

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: Okullarda Ara Tatil Kaldırılabilir, Zorunlu Eğitim Süresi Tartışılıyor

0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Mardin’de gazetecilerle bir araya gelerek eğitim-öğretim gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, 2019 yılından bu yana eğitim dönemi içerisinde iki kez uygulanan birer haftalık ara tatillerin kaldırılabileceği yönünde sinyaller verdi.

Veliler ve Öğretmenlerden Gelen Talepler

Bakan Tekin, ara tatillerin kaldırılması yönünde velilerden yoğun talep geldiğini belirtti. Çalışan anne ve babaların, çocukların tatil sonrası okula adaptasyonunda yaşanan zorluklar nedeniyle bu uygulamanın kaldırılmasını istediklerini ifade etti. Bakan Tekin, öğretmenlerin de ara tatil sonrası öğrencilerin okula uyum sağlamakta zorlandığını dile getirdiğini aktardı:

“Bu konuda velilerden çok talep geliyor, çalışan anne ve babalar sorun yaşıyor. Çocuk tatil sonrasında tekrar okula gitmek istemiyor. Öğretmenlerimiz de ara tatil sonrası çocuğun okula adaptasyonu zor oluyor diyor. Bu konuda iki yıldır analiz yapıyoruz. Bu yıl da yapacağız, ardından değerlendireceğiz.”

12 Yıllık Zorunlu Eğitim Tartışması

Liselerdeki eğitim süresine ilişkin sorulara da yanıt veren Tekin, 12 yıllık zorunlu eğitimin tartışma konusu olduğunu belirtti. Tekin, günümüzde öğrencilerin bilgiye erişiminin geçmişe kıyasla çok daha hızlı ve kolay olduğunu vurguladı:

“Şimdi çok daha rahat ve hızlı bilgiye erişiyorlar. Televizyon, belgesel, sosyal medya, internet veya yapay zekadan öğreniyorlar. 20 yıl önceki öğretim süreleri ile bugün aynı değil. Bunu bir kenara koymak lazım.”

Bakan Tekin ayrıca, zorunlu eğitim süresinin 18-19 yaş civarında sona erdiğini, ancak öğrencilerin üniversiteye giriş sürelerinin uzayabileceğini ve dolayısıyla eğitim-öğretim süreçlerinde bazı gizli işsizlik veya istihdam gecikmelerinin ortaya çıkabileceğini belirtti. Tekin, bu durumun yalnızca Türkiye’de değil, dünyada da tartışıldığını ifade ederek, bazı ülkelerde çocukların 16 yaşında yüksek öğrenime başlayabildiğini hatırlattı:

“Bunu sadece biz tartışmıyoruz. Dünyada da bu yaşı aşağı çekmemiz lazım diyorlar. Mesela İngiltere’de veya başka bir yerde on altı yaşında çocuk Harvard’a, Oxford’a gidiyor da bizim çocuğumuz niye üniversiteye gitmesin?”

Artı ve Eksiler Detaylı Analiz Edilecek

Bakan Tekin, zorunlu eğitim süresinde olası değişiklikler için her adımın eğitim-öğretim sistemini yakından etkileyeceğini belirtti ve değişiklik yapılmadan önce artı ve eksilerin detaylı şekilde analiz edileceğini vurguladı:

“Bu yönde atılacak her adım eğitim-öğretim sistemini çok yakından etkileyeceği için artıları ve eksilerini çok detaylı şekilde analiz etmek, hazırlıklar yapmak, bazı tedbirleri almak gerekiyor. Tedbir almadan, hazırlık yapmadan herhangi bir değişikliğe gitmeyiz.”

Tekin ayrıca, çeşitli modellerin tartışıldığını, ancak henüz resmi bir model açıklamadıklarını belirtti. İki yıl zorunlu eğitim gibi senaryolarda öğrencilerin akademik veya mesleki eğitim türlerine yönlendirilmesi için altyapının hazır olması gerektiğini söyledi. Öğretmen normları ve kız çocuklarının okullaşması gibi konuların da sürece dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ara Tatillerin Geleceği

Bakan Tekin’in açıklamalarına göre, ara tatillerin kaldırılması yönünde çalışmalar ve analizler devam ediyor. Önümüzdeki süreçte, velilerden gelen talepler, öğretmenlerin geri bildirimleri ve öğrencilerin adaptasyon süreci dikkate alınarak nihai karar verilecek. Böylece eğitim-öğretim sisteminde daha verimli ve öğrencilerin gelişimine uygun bir takvim oluşturulması hedefleniyor.

Okullarda ara tatil kalkıyor mu? Bakan Tekin'den açıklama - Bodrum'da Bir  Gün

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter