Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi, 26 Şubat 2026 günü saat 20.17’de 4.7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. AFAD’dan alınan bilgilere göre depremin odak derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü ve şimdilik olumsuz bir durum rapor edilmedi. Yetkililer, sahada tarama ve kontrollerin devam ettiğini belirtti.
Elbistan merkezli sarsıntı, bölge halkında kısa süreli paniğe yol açsa da, can kaybı veya ciddi hasar bildirilmedi. Depremin ardından vatandaşlar güvenli alanlara yönlendirildi, bazı bölgelerde artçı sarsıntıların olabileceği uyarısı yapıldı. Yetkililer, vatandaşların resmi açıklamaları takip etmesi gerektiğini vurguladı.
Bu son deprem, Türkiye’nin üç yıl önce yaşadığı “asrın felaketi”ni hatırlattı. 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, 11 ili etkileyerek 53 bin 537 kişinin hayatını kaybetmesine, 107 bin 213 kişinin yaralanmasına yol açmıştı. Yaklaşık 14 milyon kişi doğrudan etkilenmiş, toplam 120 bin kilometrekarelik alanda ciddi yıkımlar meydana gelmişti. O dönemde ülke genelinde 7 gün milli yas ilan edilmiş ve bölgede OHAL uygulanmıştı.
Kahramanmaraş ve çevre illerde 2023 yılında yürütülen geniş kapsamlı arama kurtarma operasyonları, uluslararası ekiplerin katılımıyla tamamlanmıştı. Bugünkü sarsıntı, halkın deprem bilincini ve hazırlığını yeniden hatırlamasına neden oldu. AFAD yetkilileri, bölge sakinlerini olası artçı sarsıntılara karşı dikkatli olmaya, yüksek binalarda ve riskli alanlarda tedbirli davranmaya çağırdı.
Uzmanlar, Kahramanmaraş ve çevresinin sismik olarak hareketli bir bölge olduğunu, yüzeyde hissedilen depremlerin artçı riskini taşıdığını belirtiyor. Deprem öncesi alınacak basit önlemlerin, can kaybını ve yaralanmaları önemli ölçüde azaltabileceğine dikkat çekiliyor.
Şu an itibarıyla Elbistan ve çevresindeki yerleşim yerlerinde ciddi bir hasar gözlenmedi. Ancak vatandaşların resmi bilgilendirmeleri takip etmeleri ve panik yapmamaları önemle tavsiye ediliyor. AFAD, tüm bölgeyi taramaya devam ediyor ve gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacak.
