featured

İran’dan Hürmüz Çıkışı: Ateşkes Sağlanmadan Açılış Yok

0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD ile devam eden ateşkes süreci ve Hürmüz Boğazı’nın durumu hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kalibaf, bölgede ateşkes ihlalleri sürdüğü sürece Hürmüz Boğazı’nın yeniden tamamen açılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Kalibaf, yaptığı değerlendirmede tam ve kalıcı bir ateşkesin ancak tüm tarafların yükümlülüklerini yerine getirmesiyle sağlanabileceğini vurguladı. Özellikle deniz ablukasının kaldırılmaması ve savaş kışkırtıcılığının devam etmesi halinde sürecin sağlıklı ilerleyemeyeceğini ifade etti.

İranlı yetkili, “Ateşkes açıkça ihlal edilirken Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması mümkün değildir” diyerek, ekonomik ve stratejik baskıların sürdüğü bir ortamda normalleşmenin gerçekleşmeyeceğini belirtti. Ayrıca askeri yöntemlerle sonuç alınamayacağını savunarak, çözümün İran’ın haklarının tanınmasından geçtiğini dile getirdi.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, ateşkes süreciyle ilgili yaptığı açıklamada müzakerelerin yeniden canlanabileceğini ve kısa süre içinde olumlu gelişmeler yaşanabileceğini ifade etti. Trump, önümüzdeki günlerde barış görüşmeleri için yeni bir fırsat oluşabileceğini söyledi.

Bölgedeki gerilim, ateşkes ihlalleri ve Hürmüz Boğazı’nın durumu nedeniyle devam ederken, taraflar arasında yürütülen müzakerelerin geleceği belirsizliğini koruyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter