İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen ve geniş kapsamlı iddiaların yer aldığı davada önemli bir gelişme yaşandı. 68’i tutuklu olmak üzere toplam 414 sanığın yargılandığı dosyada mahkeme, 9 sanık hakkında tahliye kararı verdi.
Davanın 53’üncü duruşma gününde görülen oturumda hem savunmalar hem de ara mütalaa dikkatle takip edilirken, mahkemenin verdiği tahliye kararı dosyanın seyrine ilişkin yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.
Tahliye Kararı Verilen İsimler
Mahkeme heyeti; İpek Elif Atayman, Ahmet Güldü, Yunus Göçer, Hasan Yalaz, Erdinç Çolak, Alper Aydın, Yavuz Saltık, Mustafa Karaoğlu ve Halil Burak Atalan hakkında tahliye kararı verdi.
Savcılığın ara mütalaasında ise bu isimlerden 5’i için tahliye yönünde görüş bildirildiği, mahkemenin ise kapsamı genişleterek toplam 9 kişi hakkında tahliye kararı verdiği öğrenildi.
Duruşmada Savunmalar Sürdü
Duruşmada söz alan İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ramazan Gülten, önceki celsede tamamlayamadığı savunmasına devam etti. Gülten, kendisine yöneltilen suçlamalara dayanak gösterilen “silüet onayları” ile ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Gülten, söz konusu süreçlerin tek bir kişinin kararıyla değil, çok sayıda teknik birimin değerlendirmesiyle yürütüldüğünü ifade ederek, iddianamede yer alan suçlamaların varsayıma dayalı olduğunu savundu.
“Silüet onay süreçleri üzerinden irtikap suçu inşa edilmeye çalışılması maddi delillere dayanmayan bir kurgudur” diyen Gülten, bilirkişi incelemelerinde de herhangi bir hukuka aykırılığın tespit edilmediğini dile getirdi.
“Somut Delil Yok” Savunması
Gülten ayrıca ihaleler ve idari işlemlerle ilgili kendisine yöneltilen suçlamalara ilişkin olarak, görev süresi boyunca yaptığı hiçbir işlemin hukuka aykırı olmadığını savundu.
“İddianamede hangi fiilin hangi suçu oluşturduğuna dair somut bir tespit bulunmuyor” ifadelerini kullanan Gülten, sürecin siyasi bir değerlendirmeye dönüştürüldüğünü öne sürdü.
İmamoğlu’ndan Duruşmada Sorular
Duruşmada sanıklar ve mahkeme heyetinin yanı sıra İBB eski Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu da söz alarak bazı sanıklara sorular yöneltti.
İmamoğlu’nun, görev süresi boyunca herhangi bir usulsüz talimat verilip verilmediğine dair sorularına Ramazan Gülten ve diğer sanıklar, “kanunsuz bir işlem yapılmadı” yönünde yanıt verdi.
İmamoğlu ayrıca belediyede belirli kişi ya da gruplara ayrıcalık tanınıp tanınmadığına ilişkin sorular yöneltirken, bu sorulara da benzer şekilde olumsuz yanıtlar verildi.
Savcılığın Ara Mütalaası
Duruşma savcısı, ara mütalaasında 5 sanığın tahliyesi yönünde görüş bildirmişti. Bu isimler arasında eski Medya AŞ yöneticileri ve bazı şirket temsilcilerinin bulunduğu öğrenildi.
Ancak mahkeme, değerlendirme sonucunda kapsamı genişleterek 9 sanık hakkında tahliye kararı verdi.
Davada Süreç Devam Ediyor
İstanbul’daki en geniş kapsamlı yargılamalardan biri olarak dikkat çeken dosyada, tutuklu sanıkların durumu ve yeni delillerin değerlendirilmesi sürecin seyrini belirlemeye devam ediyor.
Dava kapsamında ilerleyen duruşmalarda yeni ara kararların verilmesi beklenirken, hem savunmalar hem de iddia makamının görüşleri doğrultusunda yargılamanın uzun sürebileceği ifade ediliyor.
Kamuoyu ise davadan çıkacak yeni kararları ve sürecin nasıl ilerleyeceğini yakından takip ediyor.
