Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, sanal medya ve iletişim platformlarında faaliyet gösterdiği belirlenen C31K isimli suç örgütüne yönelik geniş kapsamlı operasyon düzenlendi. Ankara merkezli gerçekleştirilen ve 22 ili kapsayan eş zamanlı operasyonlarda 27 şüpheli gözaltına alındı.
Emniyet birimleri, yurt genelinde vatandaşların huzur ve güvenliğini tehdit eden suç unsurlarına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda yürütülen soruşturmalarda, özellikle dijital platformlar üzerinden örgütlenen ve farklı suç içerikleriyle gündeme gelen yapılara yönelik operasyonlar devam ediyor.
C31K daha önce de emniyetin radarına girmişti
Telegram, Discord ve benzeri iletişim platformlarında örgütlendiği belirlenen C31K isimli oluşumun, daha önce de güvenlik güçlerinin takibine girdiği öğrenildi.
Söz konusu yapı hakkında yürütülen soruşturmalarda; çocuklara yönelik istismar ve tehdit içerikleri, hayvanlara eziyet ve öldürme görüntüleri, milli ve manevi değerlere yönelik hakaretler ile mağdur ailelere yönelik taciz ve tehdit içerikli paylaşımların bulunduğu tespit edildi.
Örgütün ayrıca kamuoyunda infial ve paniğe neden olabilecek çeşitli paylaşımlar yaptığı da belirlendi.
Daha önce de operasyon düzenlenmişti
C31K yapılanmasına yönelik daha önce de çeşitli operasyonlar gerçekleştirilmişti.
2025 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 14 ilde düzenlenen operasyonlarda çok sayıda şüpheli gözaltına alınmış, şüphelilerden bazıları tutuklanmıştı.
Özellikle Kahramanmaraş ve benzeri okul saldırılarının ardından örgütle bağlantılı olduğu değerlendirilen bazı kanalların kapatıldığı ve soruşturmanın genişletildiği belirtildi.
22 ilde eş zamanlı operasyon
Yeni soruşturma kapsamında, sanal medya ve iletişim platformlarında suç içerikli paylaşımlarda bulunan C31K üyeleri mercek altına alındı.
Yapılan incelemelerde, şüphelilerin üç farklı ilde bulunan üç okula yönelik silahlı saldırı hazırlığına ilişkin paylaşımlar yaptıkları belirlendi.
Bu tespitlerin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Ankara merkezli olmak üzere 22 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi.
Şüphelilerin işlediği değerlendirilen suçlar belirlendi
Soruşturma kapsamında şüphelilerin farklı suç unsurları içeren paylaşımlar yaptığı tespit edildi.
Şüpheliler hakkında;
- Bebek ve çocuklara ait müstehcen görüntüleri paylaşma ve yayma,
- Milli ve manevi değerlere hakaret,
- Türk bayrağının yakılmasına ilişkin görüntüleri paylaşma,
- Hayvanlara eziyet ve öldürme içerikleri,
- Toplumsal hassasiyet oluşturan olaylarda mağdur ailelere yönelik sahte ihbarlar,
- Şiddet, tehdit, şantaj ve hakaret içerikli mesajlar,
- Okullara yönelik silahlı saldırı hazırlığına ilişkin paylaşımlar
nedeniyle soruşturma yürütüldüğü belirtildi.
32 şüpheli hakkında gözaltı kararı
Soruşturma kapsamında 19’u suça sürüklenen çocuk olmak üzere toplam 32 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
Ankara merkezli 22 ilde düzenlenen operasyonlarda şu ana kadar 27 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.
Adreslerde gerçekleştirilen aramalarda çok sayıda dijital materyale el konuldu.
Yakalanamayan şüphelilerin bulunmasına yönelik çalışmaların yanı sıra, ele geçirilen dijital materyaller üzerindeki incelemelerin de sürdüğü bildirildi.
Soruşturma, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde çok yönlü olarak devam ediyor.
