featured

Bingöl’de silikozis faciası: Ölü sayısı 32’ye yükseldi

0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde, kot kumlama atölyelerinde çalışan işçileri etkileyen silikozis hastalığı nedeniyle yaşanan can kayıpları artmaya devam ediyor. Son olarak 40 yaşındaki Ferhat Gezer’in Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesiyle birlikte, aynı hastalıktan ölenlerin sayısının 32’ye yükseldiği bildirildi.

İstanbul Esenyurt’ta “merdiven altı” olarak tabir edilen kot kumlama atölyelerinde çalıştığı belirtilen işçilerin, yıllar içinde solunum yoluyla silika tozuna maruz kalarak silikozis hastalığına yakalandığı ifade ediliyor. Bu hastalık, akciğerlerde kalıcı hasara yol açan ve ilerleyen süreçte solunum yetmezliğiyle sonuçlanabilen ciddi bir meslek hastalığı olarak biliniyor.

Son yaşamını yitiren Ferhat Gezer’in cenazesi, memleketi Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Toklular köyünde toprağa verildi. Yaşanan bu son ölüm, bölgede uzun süredir devam eden iş sağlığı ve güvenliği sorunlarını yeniden gündeme taşıdı.

Silikozis nedeniyle Karlıova’da hayatını kaybedenlerin sayısının 32’ye ulaşması, ailelerde büyük üzüntü yaratırken, benzer çalışma koşullarında bulunan işçiler için de ciddi bir riskin sürdüğünü ortaya koydu.

Uzmanlara göre silikozis, özellikle koruyucu ekipman kullanılmadan yapılan kumlama işlemlerinde ortaya çıkan kristal silika tozlarının solunmasıyla gelişiyor. Hastalık genellikle yıllar içinde ilerleyerek geri dönüşü olmayan akciğer hasarına neden oluyor.

Yaşanan ölümler, merdiven altı üretim koşullarının ve denetimsiz iş alanlarının yarattığı tehlikeyi bir kez daha gözler önüne sererken, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin önemini de gündeme taşıdı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter