İhale Usulsüzlüğü İddiaları Üzerine Soruşturma Başlatıldı
İstanbul’da Bakırköy Belediyesi’ne yönelik ihale usulsüzlüğü ve kamu zararı iddiaları kapsamında soruşturma başlatıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, 2024-2026 yılları arasında gerçekleştirilen ihaleler ile iş yeri ruhsatı işlemleri mercek altına alındı. Soruşturma kapsamında 68 şüpheli hakkında gözaltı, arama ve el koyma talimatı verildi.
İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyonda, aralarında belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, belediye personeli ve firma temsilcilerinin bulunduğu 56 kişi gözaltına alındı.
42 İhale Dosyası İncelendi
Bakırköy Belediyesi’nin farklı müdürlükleri tarafından 2024-2026 yılları arasında gerçekleştirilen mal ve hizmet alımlarına ilişkin 42 ihale dosyası, bilirkişi incelemesine tabi tutuldu.
Başsavcılığın açıklamasına göre soruşturma, ihalelerde usulsüzlük yapıldığı ve bu işlemler sonucunda kamu zararının ortaya çıktığı iddiaları üzerine yürütülüyor. İncelemeye alınan dosyalar arasında açık ihale ve pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihaleler de bulunuyor.
Soruşturma kapsamında, ihale süreçlerinde mevzuata aykırı işlemler yapılıp yapılmadığının ve kamu zararına neden olabilecek uygulamaların bulunup bulunmadığının araştırıldığı belirtildi.
MASAK Raporları ve HTS Kayıtları İncelendi
Soruşturma sürecinde şüphelilere ait HTS kayıtları ile Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporları analiz edildi. Ayrıca iletişimin tespiti ve teknik araçlarla izleme tedbirlerine başvurulduğu bildirildi.
Toplanan bilgi ve belgeler ile yapılan incelemelerin ardından soruşturmada adı geçen kişiler hakkında adli işlemler için talimat verildi.
İş Yeri Ruhsatı İçin Hukuka Aykırı Para İstendiği İddiası
Başsavcılığın açıklamasında soruşturmanın bir diğer ayağının da iş yeri çalışma ruhsatı işlemleri olduğu belirtildi.
İhbarlarda, ruhsat almak isteyen bazı işletme sahiplerinden hukuka aykırı şekilde para talep edildiği öne sürüldü. İddialara göre, talep edilen parayı ödemeyen işletmelerin ruhsat işlemleri de geciktirildi veya sürüncemede bırakıldı.
Söz konusu iddiaların, yürütülen soruşturma kapsamında incelendiği kaydedildi.
68 Şüpheli Hakkında Talimat Verildi
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmada ihaleye fesat karıştırma ve irtikap suçlamaları üzerinde durulduğunu açıkladı. Soruşturma kapsamında aralarında belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, belediye çalışanları ve ihalelere katılan firmaların temsilcilerinin de bulunduğu 68 kişi hakkında yakalama, gözaltına alma, ifade alma, arama ve el koyma talimatı verildi.
İstanbul İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda, aralarında 5 belediye başkan yardımcısı ve 2 belediye meclis üyesinin de bulunduğu toplam 56 şüpheli gözaltına alındı.
Hakkında işlem başlatılan diğer şüphelilere yönelik adli sürecin devam ettiği bildirildi.
Başsavcılıktan Resmî Açıklama
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasında, soruşturmanın Türk Ceza Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Kamu İhale Kanunu, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ve ilgili yönetmelik hükümleri çerçevesinde yürütüldüğü belirtildi.
Açıklamada, belediyenin mal ve hizmet alımlarına ilişkin ihale dosyalarında suç teşkil ettiği değerlendirilen usulsüzlükler ve kamu zararı iddialarının araştırıldığı ifade edildi.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan kişiler hakkındaki işlemler sürerken, yöneltilen suçlamalar henüz yargı kararıyla kesinleşmiş değil.
