featured

Altın Kuyruğu Kuyumcuyu Yakaladı, Çareyi Yazmakta Buldu

0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de son dönemde altın fiyatlarındaki düşüş, halkın kuyumculara olan ilgisini adeta patlattı. Özellikle gram altının fiyatındaki hareketlilik, vatandaşların küçük birikimlerini değerlendirmek için kuyumcu dükkânlarına akın etmesine yol açtı. 24 Mart 2026 itibarıyla serbest piyasada altının gramı 6 bin 294 lira seviyesinde işlem görürken, Kapalıçarşı’da gram altın 6 bin 746 liradan alıcı buluyordu. Ons altın fiyatı ise 4 bin 411 dolar civarındaydı. Bu fiyat dalgalanmaları, kuyumcuların stok yönetimini oldukça zorlaştırdı.

Bursa’da Yıldırım ilçesindeki kuyumcular, yaşanan yoğun ilgiden nasibini aldı. Vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren dükkânlar önünde uzun kuyruklar oluştururken, bazı kuyumcular ellerindeki altınların hızla tükenmesiyle karşı karşıya kaldı. Özellikle bir kuyumcu, elindeki stok tamamen tükendiğinde çareyi dükkânın camına bir yazı asmakta buldu. Yazıda, “Vallahi, billahi yok, yemin ederim yok” ifadesi yer aldı.

Müşteriler yazıya rağmen altın talebinde bulunmaya devam etti ve ortaya gülümseten diyaloglar çıktı. Bir müşteri, “Bir gram da mı yok?” diye sorarken, kuyumcu esprili bir şekilde “Yok abi, olsa kendime ayırırım” yanıtını verdi. Bu anlar hem esnafın hem de müşterilerin sabrını ve mizah anlayışını gösterdi.

Kuyumcu Ahmet Yasinkılıç, yoğunluğun sebeplerini şöyle açıkladı: “Altında yaşanan sert düşüş, talebi ciddi şekilde artırdı. Sabah saatlerinde başlayan yoğunluk, akşam olmadan gram ve çeyrek altının tükenmesine neden oldu. Vatandaşlar hâlâ bizim altını stokladığımızı düşünüyor. Halbuki tedarikçilerimizde de altın kalmadı. Artık yemin etmekten yorulduk; çareyi camımıza yazı asmakta bulduk.”

Uzmanlar, altın fiyatlarındaki düşüş dönemlerinde talebin artmasının normal olduğunu, ancak özellikle küçük ve orta ölçekli kuyumcuların stok yönetimi ve tedarik zinciri açısından zorlandığını belirtiyor. Kapalıçarşı ve Bursa örnekleri, fiyat dalgalanmalarının hem ekonomik hem de sosyal etkilerini gözler önüne seriyor. Vatandaşlar altın almak için uzun kuyruklar oluştururken, esnaf da yoğun taleple başa çıkabilmek için yaratıcı çözümler üretmek zorunda kalıyor.

Özetle, altındaki düşüş hem yatırımcıları hem de kuyumcuları harekete geçiriyor. Ancak bu durum, kısa süreli panik alışverişleri ve stok tükenmeleriyle birleşince, küçük esnaf için günlük operasyonları yönetmek ciddi bir sınav haline geliyor. Yıldırım’daki kuyumcunun camına astığı yazı, modern ticaretin hem mizahi hem de zorlayıcı yanlarını yansıtan güzel bir örnek olarak hafızalara kazındı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter