Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) olarak tanımlanan yapılanmaya yönelik yürütülen soruşturmalarda yeni bir operasyon dalgası gerçekleştirildi. Güvenlik güçleri tarafından Türkiye genelinde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda, örgütün mahrem yapılanması içerisinde faaliyet yürüttüğü değerlendirilen şüpheliler hedef alındı. Yetkililer, operasyonların 81 ili kapsayacak şekilde planlandığını ve çok sayıda adrese eş zamanlı baskın düzenlendiğini açıkladı.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada operasyonun kapsamına ilişkin bilgi verdi. Bakan Gürlek, Cumhuriyet başsavcılıklarının koordinasyonunda ve emniyet birimlerinin çalışmalarıyla gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 968 şüpheli hakkında işlem yapıldığını duyurdu. Operasyonların, FETÖ/PDY’nin mahrem yapılanmasına yönelik uzun süredir devam eden soruşturmaların bir parçası olduğu ifade edildi.
Açıklamada, güvenlik güçlerinin örgütün yeniden yapılanma faaliyetlerini engellemek ve örgütsel bağlantıları ortaya çıkarmak amacıyla uzun süredir istihbari ve teknik çalışmalar yürüttüğü belirtildi. Elde edilen bilgi ve deliller doğrultusunda hazırlanan operasyon planının eş zamanlı olarak uygulamaya konulduğu, çok sayıda adreste arama yapıldığı ve şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü kaydedildi.
Operasyon kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. Şüphelilerin dijital materyalleri, cep telefonları, bilgisayarları ve çeşitli dokümanlarına el konulurken, bu materyaller üzerinde teknik inceleme başlatıldığı bildirildi. Soruşturmayı yürüten savcılıkların elde edilen delilleri ayrıntılı şekilde değerlendireceği ifade edildi.
Yetkililer, operasyonların yalnızca gözaltı işlemleriyle sınırlı kalmadığını, örgütün finansal yapısı, haberleşme yöntemleri ve güncel faaliyetlerine ilişkin yeni bilgilere ulaşılması amacıyla da çalışmaların sürdüğünü belirtti. Emniyet ve istihbarat birimlerinin koordinasyon içinde yürüttüğü soruşturmada yeni gözaltı kararlarının gündeme gelebileceği değerlendiriliyor.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, açıklamasında 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümüne de değinerek, devletin FETÖ ile mücadelesinin kararlılıkla devam edeceğini vurguladı. Gürlek, örgütün kamu kurumları içindeki yapılanmasının tamamen ortaya çıkarılması ve adalet önüne çıkarılması amacıyla yürütülen çalışmaların kesintisiz sürdürüleceğini ifade etti.
Cumhuriyet başsavcılıklarının koordinasyonunda yürütülen soruşturmalarda gözaltına alınan şüphelilerin, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından sağlık kontrollerinden geçirilerek adliyeye sevk edilmeleri bekleniyor. Savcılık makamları, ifadelerin alınmasının ardından elde edilen deliller doğrultusunda tutuklama talebinde bulunulup bulunulmayacağına karar verecek.
Güvenlik kaynakları, operasyonların Türkiye genelinde örgütün mahrem yapılanmasına yönelik en kapsamlı çalışmalardan biri olduğunu belirtirken, soruşturmanın yeni bilgi ve belgeler doğrultusunda genişletilebileceğini ifade etti. İncelemelerin tamamlanmasının ardından operasyonun ayrıntılarına ilişkin yeni bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.
Soruşturma süreci devam ederken, gözaltına alınan kişiler hakkında nihai hukuki değerlendirme yargı makamları tarafından yapılacak. Şüphelilerin hukuki durumları, savcılık soruşturması ve devamındaki yargılama süreci sonunda kesinlik kazanacak.
