Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Kurulun en önemli toplantılarından biri olacak” dediği Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı bugün yapıldı. Bilim Kurulu toplantısında alınan kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğu tümüyle kaldırılmıştır. Sadece toplu taşıma araçlarında ve sağlık kuruluşlarında maske uygulamasına bir müddet daha devam edilecektir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
Dünyamızın son 2 yılı bu salgının gölgesi altında geçti. Bu süreç kısa sürede üretimden tüketime, spordan eğitime, istihdama kadar her alanı etkileyen bir krize dönüştü. Ülkelerin her biri kendi kapasite ve kabiliyetleri ölçüsünde salgınla mücadeleye girişti. Hastaneden sağlık personeline, maskeden ilaca, solunum cihazından aşıya kadar her başlık altında ciddi sıkıntılar yaşandı.
Koskoca devletlerin havalimanlarında, sınır kapılarında Maske takma kavgasına giriştiklerine hep birlikte şahit olduk. En önemlisi de bu arada devletlerin yönetim becerileri sınandı. Türkiye tüm bu sınamalardan alnının akıyla çıkabilen az sayıdaki ülkelerden biri olmuştur. Maruz kaldığı büyük yükün altında ezilmeyen sağlık altyapımız ve fedakarlıklarına hep birlikte şahit olduğumuz sağlık çalışanlarımızla, sağlık bakanımızın koordinasyonunda dünyada örnek bir var oluş mücadelesini ortaya koyan bu heyeti kutluyorum.
Bakan Koca, “Toplum olarak başarılı bir savaş verdik. Küresel salgın bir süredir tehdidi altında yaşadığımız bir vaka olmaktan çıkmıştır” dedi.
Dünyada örnek bir varoluş mücadelesini ortaya koyan bu heyeti ayrıca kutluyorum. Bizim için de çok çok önemli olan bazı hocaları da ebediyete uğurladık. Merhum Cemil Taşçıoğlu, Murat Dilmener, Feriha Öz gibi salgında hayatını kaybeden hocalarımızın isimlerini verdiğimiz hastaneleri bu mücadelenin sembolleri olarak görüyoruz.
Diğer ülkelerde insanların sağlık kuruluşlarına erişimi kısıtlanırken, biz sadece salgın döneminde şehir hastaneleri, devlet hastaneleri ile 16 binin üzerinde yeni yatağı da hizmete açtık. Salgınla en büyük mücadeleyi yürütürken toplumsal ihtiyaçların karşılanmasında da herhangi bir zafiyete asla müsaade etmedik. VEFA grupları gibi uygulamalarla insanlarımızın yanında yer aldık. Milletimiz de gösterdiği dirayet ve sabırla bu sürece oldukça katkı sağladı.
Yönetim olarak bize en büyük desteği Sağlık Bakanlığımızın salgın tehdidinin dünyada duyulmaya başlamasıyla oluşturduğumuz Bilim Kurulumuz ve alt çalışma grupları vermiştir. DSÖ de bu süreci yakından takip ederek takdirlerini kendi platformlarında ifade etmişlerdir. Kovid-19 salgın yönetimi ve çalışma rehberleri mücadeledeki en önemli yol haritamız olarak öne çıkmıştır.
Kriz dönemlerinde kamuoyu beklentilerini karşılamak, alınan kurallara uyulmasını sağlamak, bunların muhtemel etkilerini yönetmek elbette kolay değildir. Hükümet olarak bilimsel verilerle toplumsal beklentileri en üst düzeyde buluşturmaya gayret ettik. Hep birlikte ülkemizi bu sancılı dönemden sağ salim çıkartarak milletimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirmenin huzuru içinde bir aradayız
KENDİ AŞISINI ÜRETEBİLEN 9 ÜLKEDEN BİRİYİZ
Salgının başlangıcında bilinmeyen, tanınmayan, sonuçları kestirilemeyen virüsle karşı karşıya gelinmiş olmasının yol açtığı belirsizlikler vardı. Virüsün kaynağı olarak gösterilen Çin’den gelen bilgiler, dehşetengiz bir tablo ortaya koymaktaydı. Hastalık dünyaya yayıldıkça bilim insanlarının gözlem ve tespitleri tüm dünya ile birlikte bizi de hemen her gün yeni bilgilere, yeni tavsiyelere maruz bıraktı. Vatandaşlarımızı virüse karşı korumak için dünyada geliştirilen her aracı ön plana çıkardık. Kendi verilerimizi analiz ettikçe bilgilerimizi geliştirdik. Mücadele yöntemlerimizi oluşturduk. Yerli solunum cihazından tanı kitine, ilaç ve aşı üretimine kadar pek çok başarıya imza attık. Dünyada kendi aşısını üretebilen 9 ülkeden biri durumundayız.
Elde ettiğimiz her mücadele ve tecrübeyi dost ve kardeş coğrafyalardaki halklarla paylaşarak insani sorumluklarımızı yerine getirdik. Dünya genelinde 160 ülkeye ve iki uluslararası kuruluşa tıbbi yardım desteği sağladık. Dünya bu konuda hiç de hayırla yad edilemeyecek bir yaklaşım sergilemiştir. Kendi güvenlikleri ve refahları dışında hiçbir şeyi umursamayan ülkelerin insanlığın tamamına yönelik tehditler karşısındaki bu bencilliği tarihin utanç sayfalarına kaydedilmiştir.
Bu süreçten çıkardığımız ders; sağlık altyapısı ve hizmetleri konusunda kendi kendimize yeterli hale gelmemizin şart olduğudur. İnşallah güçlü altyapımız ve nitelikli insan kayağımızla bu hedefe hızla ulaşacağız.
Tüm bu süreç boyunca Sağlık Bakanlığı ekibi ve Bilim Kurulu üyelerimizin çabalarına, emeklerine bizzat şahit olduğumuz son iki yıldır mesaisinin neredeyse tamamını hiçbir maddi karşılık beklemeksizin salgınla mücadeleye ayıran değerli bilim insanlarımıza milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Sağlık Bakanımız ve ekibi başta olmak üzere 1 milyon 300 bin kişilik sağlık ordumuzun günün 24 saati ve haftanın 7 günü verdiği mücadeleyi asla unutmayacağız. Yürütülen mücadeleye destek veren bakanlıklarımız, Diyanet İşleri Başkanlığımız ve diğer kurumlarımızın mensuplarını tebrik ediyorum. Sağlık çalışanlarımıza teşekkürlerimizi en azından bir kısmını onlara yönelik şiddetin önüne geçilmesinden, özlük haklarındaki iyileştirmelere kadar bir dizi düzenlemeyle ifade etmenin gayreti içindeyiz.
KAPALI ALANLARDA MASKE KULLANMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI
Salgının artık kitlesel bir tehdit olmaktan çıkmasıyla birlikte Avrupa ülkelerinin hemen tamamı kısıtlamaları kaldırdı. Ülkemizin de bu aşamaya geldiğine inanıyoruz. Nitekim bugün yapılan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısında bu hususlar enine boyuna değerlendirilmiştir. Bundan sonra Bilim Kurulumuz olağanüstü bir durum olmadıkça düzenli toplantı yapmama kararı almıştır.. Sağlık Bakanlığımız ise Salgın Yönetimi Eylem Planı çerçevesinde çalışmalarını yine sürdürecektir.
Koronavirüs tedbirleri çerçevesinde yaklaşık 3 yıldır uygulanan kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğu tümüyle kaldırılmıştır. Sadece toplu taşıma araçlarında ve sağlık kuruluşlarında maske uygulamasına ülke geneli vaka sayısı 1000’in altına düşene kadar bir müddet daha devam edilecektir. Bilim Kurulumuzun önerisi, ileri yaşlardaki kişiler ile kronik hastalığı, hastalık şüphesi, riskli gruplarla teması olanların maske kullanmaya devam etmeleri yönündedir. Yine Bilim Kurulumuz kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın salgına karşı en büyük kozumuz olan aşıların özellikle hatırlatma dozlarını ihmal etmemelerini de önermektedir.
Etkinliği ispatlanmış olan kendi aşımız Turkovac hatırlatma dozları konusunda özellikle tavsiye edilmektedir. Bunun için aile sağlığı merkezleri ve kamu hastanelerinde aşı uygulama merkezleri ihtiyaca cevap verecek şekilde faaliyetlerini sürdürecektir. Ülkemizde üretilen koronavirüs ilaçlarının vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtımı devam edecektir. Güncel teknolojiler ve tedaviler de yakından izlenecektir. Rabbimden başta kendi vatandaşlarımız olmak üzere tüm insanlığa sağlıklı, güvenli, huzurlu, müreffeh bir gelecek temenni ediyorum.
BAKAN KOCA: OKULLARDA MASKE MECBURİYETİ KALKTI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Okullarda ve diğer kapalı alanlarda maske mecburiyeti kalktı. Toplu taşıma araçlarıyla sağlık kuruluşları, vaka sayısı 1.000’in altına düşene kadar uygulamada istisnayı teşkil ediyor. Çok yakında yüzümüzün akıyla maskesiz hayata geçiyoruz. Dün 2.604 olan vaka sayısından bu belli!” ifadelerini kullandı.